Vochtexpert

Kelderdichting en vochtbestrijding

Bladdert uw pleisterwerk? Verkleurt uw behang? Of verschijnen er schimmelvlekken op uw muren? Dan kampt uw woning met een vochtprobleem. Uw vochtbestrijder spoort met een gratis vochtdiagnose de oorzaak op, en zorgt voor de gepaste vochtbestrijding.  In de meeste gevallen gaat het om opstijgend vocht. Bij opstijgend vocht zuigen uw muren grondwater op, met alle gevolgen van dien.  Het is dan ook erg belangrijk om tijdig in te grijpen, voor het opstijgend vocht uw interieur en uw gezondheid aantast.

Last van opstijgend vocht: hoe behandelen en bestrijden?

Er zijn verschillende methodes om opstijgend vocht te bestrijden. Welke methode de meest geschikte is voor jouw woning, zal vooral afhangen van de staat van de woning zelf en de hardnekkigheid van het probleem.

1) Muur injecteren tegen opstijgend vocht
De meest gebruikte methode om opstijgend vocht een halt toe te roepen is het injecteren van de muren met een vochtwerend product. Het principe is vrij simpel, maar een correcte uitvoering vraagt toch enige precisie en vakkennis:

Net boven het grondniveau worden gaten in de muren geboord om de 10 à 12 centimeter. Deze gaten worden opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof. De vloeistof zal uitzetten in het metselwerk en voorkomen dat het opstijgend vocht de woning kan binnendringen. Nadat alles opgevuld is, kunnen de muren uitdrogen en opnieuw bekleed worden.

Laat je je vochtige muren injecteren door een professionele vochtbestrijder, dan kan je je verwachten aan een prijs vanaf ongeveer 100 euro per lopende meter.

 

Opstijgend vocht bestaat niet schrijft men

Na grondig wetenschappelijk onderzoek van 20.000 bouwwerken in de Benelux, tussen 0 en 1.000 jaar oud komen we tot een eenduidige conclusie: ‘opstijgend vocht’ bestaat niet! Na duizenden klachten van eigenaars, die hun woning lieten injecteren tegen het zogenaamde ‘opstijgend vocht’, werden de gestelde problemen niet opgelost na de voorgestelde ingrepen en na de voorgestelde droogtijd. Na grondig onderzoek blijkt dat de juiste oorzaken helemaal geen opstijgend vocht waren. Er is nog steeds geen enkele woning gevonden waar ‘opstijgend vocht’ voorkomt. Als het probleem telkens niet opstijgend vocht was, dan is het logisch dat het injecteren tegen opstijgend grondvocht als oplossing ook niet kan werken. Is het injecteren tegen opstijgend grondvocht dan pure oplichting of gewoon onwetendheid? Laat ons aannemen dat de meeste aannemers hierover onwetend zijn. Ondertussen had er wel een belletje moeten gerinkeld hebben, als de klachten van de eigenaars blijven aanhouden. Wat zijn dan wel mogelijke oorzaken van de vochtproblemen? Na grondige analyse van 20.000 woningen zijn er diverse oorzaken mogelijk die wel allemaal de zichtbare en voelbare vochtschade meebrengen. Na uitsluiting van een aantal parameters komt men meestal wel snel tot een juiste oorzaak van de gestelde vochtproblemen. Eerst moet men het verlies op de aan- en afvoerleidingen nakijken, vervolgens moet het verhaal gekend zijn achter de oorzaken, waar is het begonnen, onder welke omstandigheden (weer, onweer, werken, omgevingswerken, enz.). Vervolgens moet men van beneden naar boven meten in de volledige woning en alles in kaart brengen. Aansluitend brengt een doorsnedetekening met aanduiding van de mogelijke aanwezige waterkeringen en vloerniveaus binnen en buiten snel duidelijkheid. Met een gezonde dosis logica wordt het snel duidelijk, wat symptoom, gevolgschade of de oorzaak is. ‘Opstijgend vocht’ is duidelijk een mythe maar geen realiteit.